Frågor och svar

 • Om jag köper en e-tjänst av Cybercom. Hur integrerar ni då med de tjänster som jag har sedan tidigare?
 • Svar: Cybercoms e-tjänster använder sig av standardiserade och välkända gränssnitt, för att andra system/tjänster ska kunna nyttja dem på ett enkelt sätt. Gränssnitten görs tillgängliga via en integrationsplattform där externa system/tjänster kan komma dessa. En av fördelarna är att integrationsplattformen är så flexibel att tjänsterna som ska kommunicera med varandra inte behöver veta vilken teknisk lösning den andra har.

  Finns det redan interna tjänster som används så kan dess gränssnitt också publiceras i integrationsplattformen, för att de nya tjänsterna ska kunna komma åt information som finns där.

  Stäng

 • De e-tjänster som jag har idag. Skall jag behålla dessa när jag upphandlar paketerade e-tjänster för en kommun och väljer tex ABO-001?
 • Svar: Det går bra att behålla dem, om man inte tycker att de upphandlade tjänsterna fullt ut ersätter de befintliga. Det man vill försäkra sig om då, är att man inte måste underhålla två tjänster som gör samma saker. Det leder lätt till att någon av tjänsterna inte uppdateras. Däremot kan man set till att tjänsterna har sitt data i synk genom att båda tjänsterna läggs på integrationsplattformen och att man konfigurerar vilket data som ska uppdateras osv.

  Stäng

 • Kan man kombinera alla tjänster med varandra?
 • Svar: Rent tekniskt så kan man det, men man bör tänka på att många av tjänsterna har sina egna användargränssnitt, med färg, form, typsnitt och vokabulär, vilket gör att man går miste om ett enhetligt gränssnitt om man kombinerar tjänster/tjänstefamiljer allt för mycket. Tjänster kan ha också en begreppsflora som skiljer sig mycket från andra så där får man konfigurera översättningar/mappningar mellan de olika tjänsterna.

  Stäng

 • Jag vill köpa som en tjänst från Cybercom, men jag vill ha miljön kvar hos mig som beställare. Fungerar det?
 • Svar: Tjänsten kan installeras i kundens driftmiljö. För att support skall kunna ges behöver Cybercom erbjudas tillgång till denna driftmiljö på samma sätt som om driften genomfördes i Cybercoms regi. Tjänstens prestanda kan påverkas av driftmiljöns bestyckning med minne, processorer mm. Detta ansvar övergår då till kunden. Om tjänsten prissätts per användare är det viktigt att Cybercom varje månad kan få ut information om hur många användare som finns registrerade för tjänsten.

  Stäng